Представяме на вашето внимание последната част от триптиха 24-ти международен филмов фестивал София Филм Фест.

Първата част бе през март и включи ретроспектива на финландския майстор Аки Каурисмаки.

Втората част бе през лятото, когато онлайн, на открито и в Дома на киното бяха представени близо 100 филма, включително участващите в 5-те международни и национални конкурси. Авторитетни журита определиха победителите, наградите бяха връчени на Церемония, приветствана от небесата с митологични фойерверки и най-разтърсващата буря, която София помни в новата си история. През лятото се състоя с успех и 17-ото издание на София Мийтингс като онлайн технологиите позволиха филмовият свят да се нарича София за няколко дни.

Третата част на СФФ, есенната, със своите над 90 филма е истинско изкушение за всеки киноман и тържество на киното от пред-Covid-времената.

Насладете му се!

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ЕСЕН ще бъде открит на 25 септември, когато нашият специален гост, световноизвестният режисьор Милчо МАНЧЕВСКИ ще представи най-новия си филм „ВЪРБА“ на сцената на новото пространство за културни събития на открито Sofia Summer Fest. Майсторът на киното от Северна Македония ще получи специалната награда на София Филм Фест за своя принос към изкуството на киното.

Избрани заглавия от програмата на София Филм Фест ще могат да бъдат открити ОНЛАЙН – благодарение на партньорството ни с международната платформа Festival Scope & Shift 72, лидер в предоставянето на онлайн фестивални услуги в света. Поради интереса към тях, 15 от филмите ще бъдат на разположение до 15 октомври 2020 година и това е допълнителна възможност за любителите на киното в страната ни да обогатят познанията си за некомерсиалното, авторско и мислещо кино, което е възможно да се гледа само в рамките на голям международен фестивал. С ОНЛАЙН изданието си през 2020 година София Филм Фест се превърна във фестивал на цяла България.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програма Творческа Европа MEDIA на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.